Modern minimalist house in Bryanston, Johannesburg on a sloping site with magnificent views over Johannesburg for a design concious client. by Green Evolution Architecture | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3
Green Evolution Architecture
Green Evolution Architecture
Green Evolution Architecture
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Modern minimalist house in Bryanston, Johannesburg on a sloping site with magnificent views over Johannesburg for a design concious client.

The client acquired a beautiful property in Bryanston that had elevated west views

all the way over to the Northgate area. This created a contradiction: Face the

house towards the views but deal with the harsh west sun at the same time.

After much debate the client was adamant that they wanted to face the setting

sun. To deal with the harsh west sun externally placed moving sun screens were

proposed and large overhangs were designed to protect the living areas on the

the ground floor. The sloping site allowed for a semi-basement to be cut into

the land that would accommodate underground parking and staff quarters that

opened up onto courtyards. The front door of the house is also on the semi

basement level and is accessed from a driveway forecourt that is also cut into

the slope of the land. A committed modernist, the client dictated the

aesthetics of the house. Extended horizontal lines created by cantilevered

concrete slabs define the house. A construction system was decided upon that

would allow for the illusion of lightness in the structure. Therefore the

basement is of a conventional brick and concrete construction while the ground

floor is freed up by a series of steel H-section columns placed on a 5 x 5m

structural grid that supports the 400mm thick waffle concrete slab. This

allowed the entire front façade facing the view to be of glass and aluminium

sliding doors and gives the appearance that the first floor floats freely over

the ground floor. The roof construction is of a steel girder system supported

by steel H-section columns. All external and internal walls on the ground floor

and first floor could be non-loadbearing and are therefore built of a light

gauge steel structure cladded in EPS boarding and rendered with a polymer

render on the outside and standard gypsum boarding on the inside.


Total dimensions
860 m² (Area)
Location
Johannesburg
  • View towards the main living spaces of the house overlooking the sloping garden. The first floor sleeping areas appear to float above the main living areas by Green Evolution Architecture Minimalist Reinforced concrete

    View towards the main living spaces of the house overlooking the sloping garden. The first floor sleeping areas appear to float above the main living areas

  • Detail view of the modern minimalist facade to the rear of the house. Floating wall panels and strip windows work to enforce the idea of independant vertical and horizontal planes Minimalist house by Green Evolution Architecture Minimalist Reinforced concrete

    Detail view of the modern minimalist facade to the rear of the house. Floating wall panels and strip windows work to enforce the idea of independant vertical and horizontal planes

  • View from the master bedroom over the garden towards a magnificent view over the northern suburbs of Johannesburg. Horizontal floating planes supported by steel columns allowing full glass facades. by Green Evolution Architecture Minimalist Reinforced concrete

    View from the master bedroom over the garden towards a magnificent view over the northern suburbs of Johannesburg. Horizontal floating planes supported by steel columns allowing full glass facades.

  • South-west corner of the main house. Underground parking and main entrance is accessed from a generous forecourt cut into the site. The veritcal and horizontal floating planes create a geometric composition by Green Evolution Architecture Minimalist Reinforced concrete

    South-west corner of the main house. Underground parking and main entrance is accessed from a generous forecourt cut into the site. The veritcal and horizontal floating planes create a geometric composition

  • Main entrance detail. Floating reinforced concrete panel to the right of the main entracne door announces the main entraance by Green Evolution Architecture Minimalist Reinforced concrete

    Main entrance detail. Floating reinforced concrete panel to the right of the main entracne door announces the main entraance

  • View of the west facade overlooking the rolling sloping lawn of the garden. Internal sun screen blinds shiled against the west sun in the late afternoon by Green Evolution Architecture Minimalist Reinforced concrete

    View of the west facade overlooking the rolling sloping lawn of the garden. Internal sun screen blinds shiled against the west sun in the late afternoon

  • Interior view of the open plan master bedroom and master bathroom arrangement. The minimalist expression of the way the client wants to live is clearly expressed. Minimalist bedroom by Green Evolution Architecture Minimalist Concrete

    Interior view of the open plan master bedroom and master bathroom arrangement. The minimalist expression of the way the client wants to live is clearly expressed.

  • Master bedroom view from the open plan bathroom. Floor to ceiling sliding glass panels can be opened up to allow for generous airflow. Minimalist bedroom by Green Evolution Architecture Minimalist Glass

    Master bedroom view from the open plan bathroom. Floor to ceiling sliding glass panels can be opened up to allow for generous airflow.

  • Open plan sunken study / work area visually links to the main living area. The structural steel main staircase floats to allow maximum amount of light to penetrate the living spaces by Green Evolution Architecture Minimalist Reinforced concrete

    Open plan sunken study / work area visually links to the main living area. The structural steel main staircase floats to allow maximum amount of light to penetrate the living spaces

  • The open plan built-in kitchen flows into the informal sitting area. The off shutter concrete ceiling soffit contrast beautifully with the smooth, hi-tech finish of the walls and kitchen cabinets by Green Evolution Architecture Minimalist MDF

    The open plan built-in kitchen flows into the informal sitting area. The off shutter concrete ceiling soffit contrast beautifully with the smooth, hi-tech finish of the walls and kitchen cabinets

Admin-Area