Modern Residence Concept, Johannesburg by Nuclei Lifestyle Design | homify
Nuclei Lifestyle Design

Nuclei Lifestyle Design

Nuclei Lifestyle Design
Nuclei Lifestyle Design
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Modern Residence Concept, Johannesburg

A modern contemporary north facing residence on a panhandle property, designed for a couple looking for a house that can grow with their lifestyle and family. 

Designed to develop over several phases, starting with a basic two-bedroom residence and then developing into a 4 bedroom as the need arise. Entering via the Panhandle the house is divided into tow sections namely formal and informal, where the private areas are separated visually from the living/entertainment and reception areas with a dividing stone wall. This wall forms a strong vertical element and feature that serves several functions, including defining the entrance, and leading the visitor into the main entrance. It also separates the private areas downstairs and upstairs from the public areas, creating a strong division between the two. The architecture is characterised by large aluminium and glass facades, with the noticeable and feature element of the angular stair being accentuated by the sloping roof. The “open” stair feature is housed within two glass walls, that stretches from ground to roof and provide not only a unique and aesthetically pleasing element, but also further defines and “announces” the entrance into the residence. The tapered angular roof over the stair, breaks the monotony of the main roof and enhances the design’s distinctive character.

The building materials consist of natural stone walls and elements (dividing vertical wall, plinths and chimney stack, amongst other) combined with smooth plaster and painted walls, and of course the large glass and aluminium windows and doors that ensure adequate light penetrates the entire house.

The double garage and service rooms form a barrier with the adjacent property that the plot has been subdivided from ensuring sufficient privacy for the new owners. Entertainment areas, swimming pool and deck is place on the southern part of the house, and links directly with the inner living spaces via large sliding and stacking doors. This area is partly roofed and partly covered with a pergola and provides various light and shade options for entertainment is the superb South African weather. This placement further enhances privacy, but also ensures the inside flows out towards the outside garden and play area, without compromising the minimal garden area.

Total dimensions
24 × 8 × 16.5 m / 447 m² (Length, Height, Width / Area)
Location
Johannesburg
Total cost
R4,500,000
  • VIEW FROM THE NORTH:  Single family home by Nuclei Lifestyle Design

    VIEW FROM THE NORTH

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["ZA"] [Published] Pretoria architects present a R4,5 million modern dream home

    The front North facing façade, allows for maximum light and sun (during winter months) to all the
    main living areas of the residence and the glass walls surrounding the stair, form a visual link between in outside and inside and allows for a strong focal point announcing the main entrance to the residence.

  • VIEW FROM THE EAST (As you enter via the pan handle):  Bungalows by Nuclei Lifestyle Design

    VIEW FROM THE EAST (As you enter via the pan handle)

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["ZA"] [Published] Pretoria architects present a R4,5 million modern dream home

    This view Illustrates the public space and view first time visitors will experience when entering the
    property. A clear separation is created with the natural stone wall, that isolates the private garden from the motor court and entrance area. Stone accents against smooth plaster and glass and aluminium forms the predominant external finishes of the design. Metal roof sheeting in a light grey colour ensures durability as well as practicality and sufficient insulation properties.

  • NIGHT VIEW OF MAIN ENTRANCE AND STAIRS:  Bungalows by Nuclei Lifestyle Design

    NIGHT VIEW OF MAIN ENTRANCE AND STAIRS

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["ZA"] [Published] Pretoria architects present a R4,5 million modern dream home

    A night view of the main entrance and stair with large glass windows and doors, illustrate the
    transpanency and fleuid nature of the design, constransted agaisnt the solid and rusting natrual stone wall. A light stell pergola further defines the main entrance and brings it down to human scale.

  • VIEW FROM SOUTH EAST:  Houses by Nuclei Lifestyle Design

    VIEW FROM SOUTH EAST

    A further view that shows the private entertainment area shielded from the neighbours to the East and West, with the use of design and screen walls that embrace the outdoor living area. Different shade options allow for interesting shadows and a variety of shade options. As with all our designs, the garden is integrated with the architecture in various forms and shapes, and in so doing forms a coherent part of the indoor and outdoor living areas.

  • VIEW FROM THE SOUTH:  Houses by Nuclei Lifestyle Design

    VIEW FROM THE SOUTH

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["ZA"] [Published] Pretoria architects present a R4,5 million modern dream home

    The back of the property is reserved for the garden for kids and grown-ups to play and have fun, in the privacy of the enclosed and articulated space. A large decked patio with submerged swimming pool, pergola and roofed braai and entertainment area, all linked to the garden and residence, provide a comfortable and practical space with multiple functionality. Again natural stone wall accents and plinths are contrasted against the smooth plaster and painted walls, and large aluminium doors and windows are used where open circulation or light is required.

  • VIEW FROM THE NORTH WEST:  Houses by Nuclei Lifestyle Design

    VIEW FROM THE NORTH WEST

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["ZA"] [Published] Pretoria architects present a R4,5 million modern dream home

    The stone dividing feature wall, separating the public and private areas and creating a solid vertical axis to the front façade. The single-story section on the far west, forms part of the Main Bedroom Suite that is a final phase of the development of the property. It is completely removed from the main living and entertainment areas to allow maximum privacy as the family grows and the parents need to find solace in their own retreat.

  • GROUND FLOOR PLAN:  Houses by Nuclei Lifestyle Design

    GROUND FLOOR PLAN

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["ZA"] [Published] Pretoria architects present a R4,5 million modern dream home

    The plan illustrates the full phased maximum development of the property and how the buildings is angled on the site to allow full North frontage for optimum climatic conditions. The living area forms one large open plan space with central double-sided fireplace and large stacking folding doors leading out to the patio deck and pool, with covered braai area. The final phase development of the Main Bedroom Suite, form an interesting arm wrapping around the outside entertainment area further improving privacy from neighbouring properties. The main en-suite is designed in a circular shape, linked via a triangular shower room that connects to the main bedroom itself.

  • FIRST FLOOR PLAN:  Houses by Nuclei Lifestyle Design

    FIRST FLOOR PLAN

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["ZA"] [Published] Pretoria architects present a R4,5 million modern dream home

    The first floor layout offers several options and usage can be amended as phasing is developed or the need arises. In this layout, the ground floor dining room is visible via the double volume that separates bedroom 2 from the upstairs lounge/ study or media area. Bedroom 3 is accommodated above the double garage and also features it’s own balcony and en-suite. Again, all rooms have North facing windows and doors allowing maximum light and sun during winter months.

    As a further option, the double volume can be closed up with a timber deck, and the media room converted into a frouth bedroom, while the double volume are then will form the upstairs lounge/ study or media room.

Admin-Area