Elphick Proome Architects

Elphick Proome Architects

Elphick Proome Architects
Elphick Proome Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

EPA Studio

This Architect’s studio was conceived as one of two freestanding offices positioned on a steep south-facing site in a periurban office park. Located on the lower portion of the site, adjacent to a wooded reserve, the studio operates over two levels with two street accesses and enjoys significant exposure within the office park. The building is a rectangular glazed pavilion, elevated on tapering concrete columns that vary in height according to the slope of the site. The design capitalizes on distant southern views and interfaces the immediate environment of natural bush and indigenous landscaping to the east and north.

The west end of the longitudinal arrangement engages into the hillside which facilitates entrance into the highest level of the building through a five meter high entrance door. This upper floor accommodates reception, meeting rooms and director’s workspaces which overlook the double volume studio workspace below. The parking is located within the diminishing open volume of the lowest level displaying careful attention to materials, structure and lighting create a different, but equally powerful, staff arrival area.

Structurally the off-shutter finish concrete columns and wall elements support and brace the steel structure above. Inspired by the close relationship to the adjacent tree canopies, the roof is a powerful oversailing inclined plane supported by a steel structure of ‘branch-like’ brackets. Having no vertical members they allow the glass envelope to run unobstructed around the corners of the building and reach up to the oversailing roof above. The roof spans the longitudinal axis, pitching with the gradient of the adjacent street. This allows for generous internal volumes to the upper floor reception areas and creates an elevated scale appropriate to the main entrance of the studio.

Total dimensions
900 m² (Area)
Location
Westville, Durban, South Africa
Total cost
R7,500,000
  • EPA Studio:  Office buildings by Elphick Proome Architects

    EPA Studio

  • EPA Studio:  Office buildings by Elphick Proome Architects

    EPA Studio

  • EPA Studio:  Office buildings by Elphick Proome Architects

    EPA Studio

  • EPA Studio:  Office buildings by Elphick Proome Architects

    EPA Studio

  • EPA Studio:  Office buildings by Elphick Proome Architects

    EPA Studio

  • EPA Studio:  Office buildings by Elphick Proome Architects

    EPA Studio

  • EPA Studio:  Office buildings by Elphick Proome Architects

    EPA Studio

  • EPA Studio:  Office buildings by Elphick Proome Architects

    EPA Studio

  • EPA Studio:  Office buildings by Elphick Proome Architects

    EPA Studio

Admin-Area