Houses by cristina menezes arquitetura | homify
< >
 Houses by Cristina Menezes Arquitetura
< >
 Houses by Cristina Menezes Arquitetura
< >
 Houses by Cristina Menezes Arquitetura
Do you like this project?
Get in touch for more info.
OK
Do you like this project?
Get in touch for more info.
OK

The project is a home inside a container for a single man, in Belo Horizonte, Minas 

Gerais, Brazil, which we call Pocket House . The owner asked us to do his project in 

a container because if one day he needs to change the place to live, he can transport 

his small house where he will go. He asked us to do the interior design with materials 

which will remit him to the nature and of course all of them with the precepts of 

sustainability. So, this project provides architecture with the principles of sustainability 

and mobility. The existing civil work was only the support base of the container. The 

rest of construction was just an installation. This type of construction (dry construction) 

doesn’t have waste and it’s very quickly and it's the right way to do for future 

transportations. All construction took 10 days to be ready! The construction began on 

August 15th, 2013 and ended in August 25th, 2013. The measurements are 

standardized shipping container. For this project we use a container of 40 feet which 

measures is 12,20 m x 2,44 m , externally. But, the total area of the construction was 

46,80 m² with the deck outside the container. Internally, after the coating, the final 

measures were equal to 11,80 m x 2,34 m . Due to the small width, the first change we 

made to minimize this narrowing was to cut the container´s lateral steel walls to insert 

sliding doors of glass. In this way, we got a breadth and integration with the external 

area! The large glass doors also help in natural ventilation and lighting. All furniture 

used is easy to move so you can use the deck, outside, as an extension of the living 

and kitchen. To lose the reference of floor, wall and ceiling we used just one material 

as coating: wood. Thus, the feeling of amplitude increases. The walls of the bathroom 

are of glass to have more lightness and lose less space. A plotted film installed in 

translucent glass provides privacy between the living room and bathroom. The lighting 

by LED, values the interior architecture. The novelty of this project is to have a house 

with a kitchen, dining room, living, bathroom and bedroom with just 29,89 m², free area 

inside the container . This is sustainability! This is a new and current concept for living!

Credits: Jomar Bragança
Similar Photos
Comments

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.