by STOPROCENT Architekci

The family home with a beautiful interior

Johannes van Graan Johannes van Graan
Google+
Loading admin actions …

Today’s homify 360° discovery comes to us from Poland-based pros STOPROCENT who were presented with a simple request: a house with zero stairs. 

The clients? A middle-aged couple who required a house that would be equally practical and enjoyable when they get old. The location for the proposed structure offered no obvious clues – a flat piece of land in a second line of buildings, in a suburban part of the city of Wrocław, among disappearing traces of a rural past, surrounded by a chaotic mix of houses of all styles, materials and conditions.

Were the experts up for the task? Scroll down to find out…

Location, location, location

  by STOPROCENT Architekci
STOPROCENT Architekci

House with ZERO Stairs

STOPROCENT Architekci

The first point of business was to place the house along the northern border of the plot, towards the narrow access lane, so that the volume of the house shelters the remaining large garden from unwanted views and nuisances of the nearby road.

The architects settled on a T-shaped layout for the house to clearly reflect the distribution of uses within the abode. The long wing visible from the street accommodates the common, “public” spaces of the house. However, the almost entirely solid front façade, clad with wooden slats, forms the closed backside of the large living area. 

Only after entering the house through a wooden door adjacent to the volume that forms a double garage can one grasp first views of the other face of the house – its long, glazed façade opening to the sunny terrace and the garden. The central entrance point allows for a convenient and discreet communication to both wings of the house.

Wide open spaces

  by STOPROCENT Architekci
STOPROCENT Architekci

House with ZERO Stairs

STOPROCENT Architekci

The “public” wing features a slanted ceiling, adding to the feeling of openness and spaciousness. Behind the side wall of the living room, connected by a two-sided fireplace, is a home cinema, a space for watching films and listening to music, with acoustically clad walls and an incorporated screen.

The heart of this home

  by STOPROCENT Architekci
STOPROCENT Architekci

House with ZERO Stairs

STOPROCENT Architekci

The kitchen is at the heart of the plan and is also a transition space between the living room and the wing of the house where bedrooms are located. Speaking of which, all three bedrooms also open to the terrace and the garden with full-height sliding windows, though sneaking into the rooms from outside requires jumping above a narrow strip of water – a gesture towards granting more privacy to these spaces. 

The row of bedrooms features a bathroom at each end, and the corridor along this wing is lit from above by square skylights.

The backyard terrace

  by STOPROCENT Architekci
STOPROCENT Architekci

House with ZERO Stairs

STOPROCENT Architekci

The terrace located at the back of the house flaunts light-coloured terrazzo in large format tiles. It is connected to the garden by a wide ramp with strips of grass and grey granite paving blocks. 

The fully glazed façades are protected from sunlight and glare by a thin canopy that creates a frame for all the views that the open interior of the house may offer from the garden side.

Definitely a most modern and sleek house for retirement, agreed? 

Should you require something a bit more modest (yet still very stylish), have a look at: The perfect modern family home.

Would you consider this house for your golden years?
modern Houses by Casas inHAUS

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!